Print Page | Close Window

Övre spridare/toppvant

Printed From: myHanse.com
Category: Regional myHanse
Forum Name: myHanse Sweden
Forum Description: Diskussionsforum på svenska för Hanseseglare.
Moderator: Johan Hackman
URL: http://www.myhanse.com/forum_posts.asp?TID=11961
Printed Date: 25 September 2022 at 08:57
Software Version: Web Wiz Forums 12.01 - http://www.webwizforums.com


Topic: Övre spridare/toppvant
Posted By: Chrille30
Subject: Övre spridare/toppvant
Date Posted: 30 May 2020 at 21:02
Hej, köpte i somras en 325:a (2013) och hann segla några veckor. När jag senare lyfte upp henne på land inför vintern plockade jag av spridare och vant från masten. 

Masten har över- och undervant men nu när jag ska masta på igen minns jag inte om toppvanten löpte fritt genom spridarnocken på övre spridaren och vidare ner till undervanten, eller om de var låsta/fixerade? Confused Det går att skruva åt bygeln på nocken så hårt att vantet blir låst/fixerat men spridarna är fästa till masten i en ”profil” som går genom masten och som jag uppfattar knappast medger något flex eller 6 graders vinkling uppåt? Tacksam för input! SmileReplies:
Posted By: jaspersundh
Date Posted: 10 June 2020 at 11:43
Hej,

Jag har låst mina, satt ordentlig press nedåt och fixerat dem med exakt samma avstånd på båda sidorna.

Med vänlig hälsning,,

Jasper


Posted By: Chrille30
Date Posted: 10 June 2020 at 20:33
Hej Jesper,

Stort tack för ditt svar. Jag upptäckte nu att jag använde lite fel vokabulär när jag skrev min fråga. Tror du ändå uppfattat mig rätt men för tydlighetens skull menar jag (om jag minns rätt när jag mastade av vilket jag alltså är osäker på) att toppvantet på min båt löpte ”fritt” genom övre spridarnocken och vidare ner till den undre spridaren. Om jag förstått div manualer för riggning rätt ska spridarna vara vinklade ca 6 grader uppåt (inte nedåt?) vilket blir svårt att få till på min mast eftersom det övre spridarparet är relativt stumt monterat på masten (svårt böja/vinkla) uppåt.

Är dina spridare vinklade uppåt?
Vad menar du med ”satt ordentlig press nedåt”? 

Hälsningar Christian


Posted By: jeb
Date Posted: 11 June 2020 at 09:20
Jag har mina fritt löpande genom spridarnocken. Har i dag en Hanse 400. Var samma sak på min tidigare Hanse 371.

-------------
Jesper
Hanse 400e


Posted By: Chrille30
Date Posted: 11 June 2020 at 21:29
Tack Jeb för ditt svar, då känns det som om jag valde rätt när jag mastade på i förra veckan och lät vanten löpa fritt genom nocken 👍🏻


Posted By: Johan Hackman
Date Posted: 11 June 2020 at 21:59
Jag vet inte hur riggen på en 325 ser ut men jag har själv en 342 från 2005 och jag anser att det är av yttersta vikt att man sätter an riggen på rätt sätt. 

Min gissning är att våra riggar ser likadana ut och då löper vanten fritt genom både övre och undre spridare. Toppvanten löper fritt genom övre spridarna och mellanvanten, tillsammans med toppvanten, fritt genom nedre spridarna. Eftersom spridarna sitter i sina fästen som redan är vinklade som de är behöver man inte göra något, till skillnad mot när det sitter vantskruvar på spridarna. Våra riggar är på det sättet mycket enklare. Det är bara att masta på och dra åt vantskruvarna vid däck. Vi behöver inte åka upp i båtsmansstolen för att justera några vantskruvar på spridarna. 

Med nämnda enkelhet kommer dock att man måste se till att riggen är riktigt hårt ansatt, mycket hårdare än om man är van vid med mer traditionella båtar. Toppvanten ska vara stenhårt ansatta och den böjning av masten som detta åstadkommer tar man ut genom att dra åt undervanten riktigt mycket. Mellanvanten däremot drar man åt bara för att staga masten i sidled. 

Sammanfattningsvis tror jag att det är en god idé att verkligen sätta sig in i hur man trimmar sin rigg. Det är lika viktigt, om inte viktigare, som att lära sig att skota seglen. Själv lät jag andra trimma min rigg åt mig för trygg segling i mer än tio år innan jag nu vågar göra det själv. Skota seglen har jag vågat göra hela tiden, med varierande framgång. LOLLOLLOLLOL (Men jag tror jag börjar få kläm på det nu.)

Johan


-------------

http://www.johanhackman.se" rel="nofollow - http://www.johanhackman.se


Posted By: Druscilla
Date Posted: 03 August 2020 at 07:03
Hei,
jeg tror det er avhengig av hvilken rigg dere har på båtene deres; Z-spars eller Sparcraft. Jeg har selv Z-spars på min H320, og der er vantene festet ytterst på salingene (spridarna). Før masten rigges på båten spenner jeg salingshornene så lang opp på wiren jeg klarer, slik at når jeg strammer strekkfiskene nede på båten dras spridarna omtrentlig vannrette; de får en liten visning oppover.

Mvh Vidar 


-------------
Vidar

H320#521Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net